Haberler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN Yeni Yatırım Teşvik Belgesi sisteminden 26.03.2025 tarihli 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi belgesi toplasında şöyle bahsetti:
"Yeni yatırım teşvik sistemini hayata geçiriyoruz. Yeni program ve uygulamalar ile güçlendirdiğimiz teşvik mekanizmasının detaylarını yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Yeni modelimizde destek programlarımızı iki ana başlık altında yapılandırmış durumdayız.
Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi Programı ile özellikle sanayimizi teknoloji ve katma değer bakımından seviye atlatacak yatırımlara daha yoğun destekler sunacağız.
Sektörel ve Bölgesel Teşvikler kapsamında ise bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmaya dönük seçici ve odaklı teşvikler uygulayacağız." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 2030 yılına yönelik Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'ni kamuoyuna duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel ekonomide yaşanan dönüşümler doğrultusunda Türkiye’nin kendi bağımsız kalkınma modelini oluşturduğunu vurgulayarak, “Tüm stratejilerimizi buna göre belirliyoruz. Yeni mücadele dönemine her açıdan hazırlıklı ve planlı girmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu kapsamda hazırlanan “2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi”, Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimi, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve küresel rekabette lider ülkeler arasında yer almasını hedefleyen kapsamlı politikalar ve projeler içeriyor.
Teknolojik Bağımsızlık ve Yüksek Teknoloji Hedefleri
Erdoğan konuşmasında, Türkiye'nin teknolojide dışa bağımlılığını azaltarak yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracağını belirtti. Türkiye’nin savunma sanayinde son 23 yılda kazandığı başarılara dikkat çeken Erdoğan, özellikle İHA ve SİHA’ların savunma paradigmalarını değiştirdiğini, 5'inci nesil savaş uçağı KAAN’ın gökyüzüyle buluştuğunu ve ilk yerli elektrikli otomobil TOGG’un yollara çıktığını söyledi.
Erdoğan, “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında, savunma sanayindeki bu başarının diğer stratejik sektörlere de yayılacağını dile getirdi.
Dijital Ekonomiye Geçiş ve Siber Güvenlik
Strateji belgesinin temel hedeflerinden biri de Türkiye’nin dijital ekonomiye hızlı bir geçiş yapması. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital dönüşümün sadece sanayide değil, ekonominin tüm alanlarında hayata geçirileceğini belirterek, 5G ve fiber iletişim altyapısının güçlendirileceğini, ileri imalat teknolojileri ve endüstriyel robotların yaygınlaşacağını ifade etti. Erdoğan ayrıca yerli ve milli siber güvenlik uygulamalarıyla Türkiye’nin dijital altyapısının güçleneceğini kaydetti.
Yeşil Ekonomi ve Çevre Dostu Üretim
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Türkiye’nin karbon emisyonlarını azaltarak yeşil ekonomiye geçiş yapacağını vurguladı. Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi teknolojilerindeki üretim kapasitesinin artacağını belirten Erdoğan, yeşil hidrojen üretimi ve karbon yakalama teknolojilerinde de yerli çözümler geliştirileceğini duyurdu.
Küresel Entegrasyon ve Stratejik İşbirlikleri
Türkiye’nin dünya pazarlarıyla daha güçlü entegrasyonu için çalışmalar yapılacağını belirten Erdoğan, özellikle kritik ham maddelere erişim için uluslararası stratejik işbirlikleri ve ticaret koridorları inşa edileceğini söyledi. Bu kapsamda Basra Körfezi, Orta Doğu, Avrupa ve Asya arasında yeni lojistik ve ticaret güzergahlarının oluşturulacağını dile getirdi.
Ayrıca Türkiye’nin Türk Devletleri Teşkilatı ile Doğu ve Afrika ülkelerinin üretim ve araştırma altyapılarına destek vereceği de ifade edildi.
Sanayinin Verimliliği ve Krizlere Dayanıklılığı
Erdoğan, sanayi sektöründe verimlilik ve krizlere dayanıklılığı artırmak için yeni planlı sanayi bölgeleri, lojistik koridorları ve afetlere dirençli altyapılar oluşturulacağını söyledi. KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılacağını, sanayi tesislerinin daha güvenli bölgelere taşınacağını ve model fabrikaların sayısının artırılarak verimlilik odaklı bir dönüşüm gerçekleştirileceğini ifade etti.
2030 yılı hedefleri arasında, imalat sanayi ihracatının 400 milyar dolara, yüksek teknolojili ürün ihracatının ise 30 milyar dolara çıkarılması bulunuyor.
Öne Çıkan Projeler ve Yatırımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, stratejiyi hayata geçirecek öncelikli projeleri de açıkladı. Bu projeler arasında; uydu üretiminden kuantum teknolojilerine, milli uzay programından nükleer enerjiye, çip üretiminden yapay zeka ve süper bilgisayar yatırımlarına kadar çok çeşitli alanlarda yatırımlar yapılacak.
Ayrıca Türkiye’nin yetişmiş insan gücünü artırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Kolejleri kurulacağını, yurt dışındaki Türk bilim insanlarının ülkeye dönmesini teşvik edecek “Tersine Beyin Göçü Programı”nın hayata geçirileceğini ve gençlerin teknoloji alanına ilgisini artırmak üzere milli teknoloji atölyeleri açılacağını söyledi.
Yeni Yatırım ve Teşvik Sistemi
Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yatırım teşvik sisteminin devreye gireceğini duyurdu. Bu yeni sistem, yüksek teknolojiye odaklanmış sanayi yatırımlarını teşvik ederken, bölgesel kalkınma farklarını azaltmayı hedefleyen odaklı destek programları içerecek.
Tanıtım toplantısında ayrıca toplam 9 milyar doları aşan, 20 binin üzerinde istihdam sağlayacak 19 büyük ölçekli yatırım projesinin de tanıtımı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını strateji belgesinin Türkiye’nin geleceğine yönelik büyük hedeflerine ulaşmakta önemli bir dönüm noktası olacağı dileğiyle tamamladı.